Welkom op de pagina van groep 5-6!

9 maart: Bruine bonen

Hebben jullie al gehoord over onze bruine bonen? Alle kinderen hebben 6 bonen in een glazen potje geplant. Ze zitten tussen watjes en de kinderen moeten ze steeds een beetje nat sproeien, zodat ze niet uitdrogen. Sommige bonen hebben al flinke wortels! Er zijn er ook bij die alleen maar beginnen te schimmelen.

Bij de bonen hoort ook een bruine bonen groeidagboek. Daarin kunnen de kinderen invullen wat er te zien is en hoe groot het is. Dit vullen we elke ochtend in. Zo kunnen we het groeiproces goed in de gaten houden.

2 maart: Leesmeters en vogelles

Een stukje van Joëlle en Minke:

Deze week hebben we een leesmeter gekregen.

Hij werkt zo het heeft 100 vakjes. En als je een bladzijde hebt gelezen mag je een vakje kleuren. En  heb je alle vakjes gekleurd krijg je een snoepje. En als vijf leesmeters af zijn trakteert de juf de hele klas. Er zijn ook een man en een vrouw geweest. Die hebben het gehad over de weidevogels. We kregen ook nog kaas, een boekenlegger, een sleutel hanger en nog een papier met heel veel vogels erop.

22 februari: Schoolfruit, dauwtrappers en spaarvarkens

Wie heeft er tijd om een keer op maandag, woensdag op vrijdag te helpen met fruit snijden? De intekenlijst hiervor hangt op het bord bij de kleuterklas. 

Deze week hebben Demi en Tim een stukje geschreven:

Op woensdag gingen we een dauwtrappers ontbijt doen bij het huis van Twan daarna gingen we een speurtocht doen we hadden een kaart waar plaatjes op stonden die moesten we zoeken ze waren niet allemaal verstopt en de groep van Minke is eerste geworden.

Dinsdag hebben we allemaal spaarvarkens zitten schilderen voor de lentefair maar ze zijn nog niet af.

9 februari: Kahoot!

Geschreven door Fen:

We waren op de Cromboek kahoot aan het doen dat is een soort van Quiz dan moet je op het bord kijken van de juf en dan staat er een rood vakje en een blauwvakje en een van dat vakje dan staat er bij het roodvakje apelboom en bij het blauwe vakje appelboom en dan moet je het goede vakje aan kliken en als je het goed antwoord deed dan kreeg je punten en met die punten kan je 1 2 3 4 en 5 worden.

2 februari: Woudrichem

Denken jullie aan het inschrijven voor de LOL-gesprekken? De lijst hangt weer op de deur van het lokaal.

Bryan en Mark hebben deze week een stukje gemaakt:

We kregen een rondleiding. we hebben stand beelden gezien we mochten de toren beklimmen op het einde kregen we een pakje als we allen drie de vragen goed hadden beantwoord de vragen waren hoeveel treden de kerk had 196, hoeveel gewichten er waren 3, wie het uur werk had gemaakt dat was Jos van de kerkhof en in een jaar 1931 we weten hoe je kunt zien dat een gebouw heel oud is en we hebben gezien hoe hoog het water stond we hebben op de dijken gelopen en we hebben cellen en de dijken waren vroeger muren en de molen was gebombardeerd.

26 januari: Middeleeuwse stad en LOL-gesprek

Gisteren hebben we ons project over de Middeleeuwse stad afgesloten. We gingen met de auto naar Woudrichem en daar hebben we een rondje gewandeld door de vesting. Ter afsluiting hebben we de kerktoren beklommen. Dat was best spannend, want wat was die trap smal! Het waren maar liefst 196 treden, een hele klim. Het weer was goed, dus we hadden mooi uitzicht.

Op de deur van het klaslokaal hangt weer de intekenlijst voor de LOL-gesprekken. Die beginnen pas op 26 januari.

11 januari: Project Middeleeuwse stad

In deze eerste week van 2018 hebben Joëlle en Mike G. een stukje geschreven over het geschiedenisproject. We zijn nog op zoek naar ouders die willen rijden op donderdag 25 januari.

We zijn net begonnen met de middeleeuwen en daarom gaan we naar Woudrichem. We hebben een kleed neer gelegd en we hebben daar een stad gebouwd. We mochten de zelf de gebouwtjes neer zetten. Eerst moesten we omstebeurt de gebouwtjes uit de zak pakken. We mogen in Woudrichem boven in de kerktoren staan. Er staan huizen van de middeleeuwen.

22 december: Kerstviering

De volgende tafeltoets staat gepland op 22 januari!

Hopelijk hebben jullie allemaal genoten van de kerstviering! Het begon al ontzettend gezellig met de high tea in de klas. We hadden zo veel hapjes, dat we niet eens alles op kregen. Op de foto's kunt u zien wat er allemaal meegebracht is. Na de high tea heeft de juf eerst het kerstverhaal voorgelezen, zodat de kinderen de herdertjestocht die avond beter zouden begrijpen.
Na het kerstverhaal hebben we nog een klassikaal spel gespeeld: 30 seconds. Uit ieder team mag er steeds 1 iemand een kaartje pakken en binnen 30 seconden zoveel mogelijk van de woorden die daarop staan beschrijven. Hoe meer woorden er geraden worden, hoe verder je mag lopen op het scorebord. Het was in het begin even lastig, maar al snel werden ze er beter in!

Op vrijdag waren de meeste kinderen pas om half 10 op school. We hebben de klas opgeruimd en de laatjes. Daarna even eten en drinken en toen zijn we naar de gymzaal gegaan. We hebben daar allerlei spellen gedaan, ook iets kerstigs. De foto's daarvan staan ook op de site.
Na de gym nog even spelletjes en film in de klas en toen om 12 uur... vakantie! kerstmis3

Wij wensen iedereen fijne feestdagen en een gezond en gelukkig nieuwjaar! 
We zien jullie weer op 8 januari :)15 december: Sinterklaas en Kerst

Deze week hebben Demi en Puck iets geschreven:

Halo alle ouders, op 5 december gingen we eerst naar buiten om op sinterklaas te wachten.

Daarna gingen we naar binnen .Om onze serprises open te maken .Wat je dan doet is: Iemand trekt een loodje en dan staat er een naam op dat loodje dat kind mag dan zijn serprise open maken met een ander kind. En daarna kwam sinterklaas nog even in onze klas en gaf hij ons drie spelletjes voor in de klas .dat zijn:30 seconden , temple connection en gravity maze.en 5 december hebben we ook de kerst boom op gezed en er zaten zulke lekkere dingen in dat we die vrijdag een zuurstok of een kransje uit de boom mogte.

8 december: Sinterklaas en Kerst

Afgelopen dinsdag was het dan eindelijk zo ver. Na lang knutselen, inkopen doen en rijmen en dichten mochten dan eindelijk de surprises mee naar school. En wat waren ze prachtig! Heeft u de foto's op de site al gezien?
Ook kwam Sinterklaas met zijn Pieten nog even in de klas. Over alle kinderen had hij wel wat in zijn grote boek staan. De kinderen kregen pepernoten en daarna kregen we ook nog eens 3 cadeaus voor in de klas! 2 smartgames die de kinderen zelf kunnen doen, een soort hersenkrakers. En een spel om met de hele klas te spelen. De juf kan niet wachten om het uit te proberen!

Na de lunch met friet en snack mochten de kinderen eerst even met hun nieuwe speelgoed spelen. Daarna hebben we een pepernotenquiz gespeeld. Daarin kwamen vragen, teamopdrachten en individuele opdrachten voor. Het was erg leuk en gezellig. Na de quiz mochten de kinderen de gewonnen pepernoten (en wat extra) lekker opeten. Daarna hebben we nog heel even een stukje film gekeken en toen mocht iedereen naar huis.

De volgende dag stond de kerstboom al weer in de klas! De juf heeft er ook lekkers in gehangen, daar mag iedereen binnenkort wel iets van kiezen.

Op donderdag 21 december is de echte kerstviering van school. 's Avonds is er een herdertjestocht, daarvoor heeft iedereen al een briefje ingeleverd. U hoort later nog hoe laat uw groepje vertrekt.
's Middags houden we met de klas een high tea: Iedereen neemt om 1 uur een hapje mee (voor ongeveer 5-10 personen) om met andere kinderen te delen. Tijdens de high tea zal de juf het kerstverhaal voorlezen als voorbereiding op de herdertjestocht. Na de high tea volgt nog een leuk programma, maar dat blijft nog even een verrassing!
Op de deur van het lokaal komt een lijst te hangen, waarop ingevuld kan worden wie wat maakt voor de high tea, zodat niet iedereen straks hetzelfde meebrengt! Kinderen die het leuk vinden, mogen 's middags natuurlijk ook in mooie kerstkleding naar school komen! :)

24 november: Rommelpiet, techniek en uilen

Tibbe en Sophia hebben deze week voor het stukje gezorgd:

Gister waren de rommel pieten ge weest en in al ons laatjes zatten lekere shocolatjes. Vorigeweek donderdag hadden we techniek toen moesten we een geheime code maken. Vandaag krijgen we bij natuur een meneer die veel over uilen. We hopen dat het vandaag leuk wort.

17 november: Juf Sofie en surprises

Mike N. en Sterre hebben deze keer een stukje geschreven:

Lootjes trekken helpen sinterklaas met serperise maken vanmiddag  16 november gaan we de lootjes trekken nou afwachten wie wie heeft

Engels proef les van juf Sofie

Na school tijd gaat ze volgend jaar Februari beginnen met de lessen geven

Groeten van Sterre en Mike

10 november: Schoolontbijt, zintuigen en juf Fleur

De lessen van natuur gaan dit hoofdstuk over zintuigen. Daar hebben we gisteren een proefje mee gedaan: proeven met je neus dicht.  Er waren verschillende drankjes (ranja, water, zout water en appelsap) en de kinderen moesten proberen te proeven wat wat was. Dat lukte best goed. Daarna gingen we ook nog eens proeven zonder dichte neus. Dat was een stuk makkelijker!


Deze keer is het stukje geschreven door Fen en Niels:

Schoolontbijt
Er was boter,kaas,komkommer,mandarijn,smeerkaas,krentebollen,thee,melk,yogurt,hagelslag. 2 groepen tafels.

Juf Fleur
Juf Fleur is er vaak op donderdag en helpt ons op donderdag met vragen. En juf fleur kijkt ook na.

3 november: WC-eend, nieuwe puzzels en meer

Demi en Minke hebben deze week een stukje geschreven:

 

We hebben een paddenstoel geknutselt en er moest lijken dat er een. kabouter in kon wonen  en we hebben badeendjes en als die op je tafel .staat dan ben je naar de wc  enje moet ook de badeend van je tafel .afhalen en we hebben nieuwe 3d puzzels houte 3d puzzels en kleine lego gekregen en juf anemieke is twee dagen geweest omdat juf inge .een woensdag heeft ingevallen voor juf anemieke en ze haalt de naam sterre en puck doorelkaar en sarah en sophia doorelkaar en we moeten een vragen lijst in tiepen van kanvas en kanvas is kanjer.

27 oktober: Gymles meester Bram

De volgende tafeltoets staat gepland op maandag 20 november!

Aankomende dinsdag 31 oktober is de fietsverlichtingscontrole. De fietsen van de kinderen worden in de ochtend gecontroleerd (licht, reflectoren, rem, bel).

Deze week heeft Puck een stukje geschreven:

Hallo alle ouders wij hebben maandag in de middag gymles gekregen . van meester bram we hebben gedaan hindernis slagbal. dat is. Met twee teams een  ander team die gooit een bal en die anderen kinderen moeten de bal proberen te vangen en naar de brander te gooien. dan heb je ook hindernissen daar moet je zo snel mogelijk over heen en als de bal is gebrand moet je snel op een mat staan anders moet je weer in de rij zitten. en moet je weer wachten. en als het in een keer lukt kreeg je 3 punten voor je team. en we hebben ook estafetten gedaan en dat was ook leuk en 7 8 kreeg ook gymles van meester bram . we kregen les van meester bram omdat wij zijn enveloppen hadden gedaan dit hadden we gedaan doei alle ouders.

13 oktober: KBW, techniek en glasmuseum

Gisteren hebben we de Kinderboekenweek afgesloten met de finale van de voorleeswedstrijd. In groep 5 was Demi de winnaar en in groep 6 Minke. Zij stonden in de finale tegenover Maikel en Eline. Uiteindelijk ging Eline er met de kampioensbeker vandoor. Alle deelnemers hebben het hartstikke goed gedaan en wij zijn trots op ze!

Om kwart voor 3 hebben we met het dansje van Kinderen voor kinderen de Kinderboekenweek officieel afgesloten. Er zijn veel ouders komen kijken, heel leuk!

Deze week was er ook een techniekmiddag in het thema transport. De kinderen hebben een ballonauto gemaakt. Dat was nog best lastig! Op de site komen ze snel mogelijk de foto's.

Bryan en Mike G. hebben deze week iets geschreven over het bezoek aan het glasmuseum en de glasblazerij:

We zijn gisteren naar de glasblazerij geweest en daar na naar het glasmuseum. We hebben hele mooie glazen gezien en ook mooie glazenbollen. Benjamin en Daphne hebben ook glas geblazen. Minke heeft een oranje glazen vogeltje gewonnen met de loting het nummer was 11 we hebben ook gezien hoe ze deden glasblazen en hoe ze kleuren in glas doen. 

29 september: Groene voetstappen en glas

Deze week hebben Daphne en Sterre een stukje geschreven:

De groene voetstappen

Inhoud: we moeten zoveel mogelijk op de fiets, step of lopend als het kan. de groepen strijden tegen elkaar om zo veel mogelijk om groenen voetstappen. en de gemeente doet ook mee met de groene voetstappen.

Het glas onderwerp

Wat is het glas onderwerp??? Het glas onderwerp is een onderwerp waar we ding leren over glas. Bijvoorbeeld: glas blazen in een glasblazerij  en  we gaan naar een glasfabriek . en we moeten lessen volgen .

Tafeltoets op dinsdag 10 oktober is de tafeltoets  

21 september: Toets en mindmap

Deze week hebben Mike N. en Tim een stukje geschreven:

18 september hadden we een toets van geschiedenis iedereen had een voldoende over de twee wereldoorlog .

We hebben een mindmap over giraffen gemakt een mindmap is een papier met in het midden het onderwerp een aan de zijkant een soort takken .aan die takken zit de belangrijkste dingen .

Glas fabriek en naar het museum daar kunnen we zien hoe ze glas maken en daar na weer naar huis en we hebben nog een rijder nodig .

Dit is de mindmap van Niels, dan kunt u zien wat we bedoelen.


15 september: Voorleeswedstrijd en Mad Science

Een stukje van Benjamin en Niels:

Voorlees wedstrijd groep 5 is 2 oktober en groep 6 10 oktober.

De voorlees wedstrijd gaat als volgt je gaat voorlezen aan je klas de juf kiest een winaar uit en die komen in de finale de finale is 12 oktober.

De winaar krijgt een prijs.

Mad scinecs er kwam een profesor en die dee allemaal proefjes de juffen hebben rondgezwaait met water iemand stont op de luchtblaazer en vloog in de lucht.

8 september: Nieuwe oortjes en KvK

In de week van 25 september starten de LOL-gesprekken al weer. Het inschrijfformulier hangt al op de deur van de klas. De kinderen hebben vandaag papieren meegekregen ter voorbereiding op het gesprek. Deze graag van te voren samen thuis invullen.

Deze week hebben Tibbe en Sophia samen een stukje geschreven:

Vandaag gaan wij het over de niewe oordopjes het niewe lietje van kindere voor kindere

Gruwlijk eng is het niewe top lietje van kinderen voor kinderen  we hebben het dansje gedaan voor de kinderboekenweek  iedereen in ons klas 5/6  heeft oordopjes de kleuren zijn wit zwart en rozen het niewe lietje gruwlek eng is best wel snel het lijkt heen helowien tema maar dat is het niet dit was het niewsbrief doei.

1 september: De eerste week

Zo, de eerste week zit er al weer op. Ondanks dat er best veel dingen nieuw zijn voor groep 5, zijn zij al bijna helemaal gewend aan hoe we werken in de bovenbouw! En groep 6 weet natuurlijk al goed hoe het allemaal werkt. We zitten op dit moment in gemengde groepjes, misschien heeft u al een kijkje genomen in de klas. De kinderen van groep 6 kunnen zo de kinderen van groep 5 makkelijk helpen bij het wegwijs worden in het lokaal en in de nieuwe werkboeken. Scheelt de juf ook weer een hoop uitlegwerk :)

Iedere week schrijven 2 kinderen een stukje voor op onze pagina. Deze week Levi en Mark:

Juf anemieken is de niewe juf op de woendsdag in 5 6 en in 7 8 op donderdag en juf marit in sochtends in de onderbouw een uur en smidachs in de boven bouw een uur juf anemieken toen ze net op school deet ze een kenings maak spel bij 5 6 en 7 8 groep 5 6 zijn door elkaar gewiseld 

De eerste week was hartstikke tof, dus we hebben zin in de rest van het schooljaar!